Onnistunut videosisältö: osa 2.

Videotuotanto muuttaa suunnitelmat todeksi

Myy Agency

Videotuotanto on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Kun esituotantovaihe ja suunnitelma ovat kunnossa, päästään toteuttamaan tuotantoa. Se määrittelee lopputuloksen laadun ja koko videon vaikutelman. Hyvin suunniteltu ja toteutettu kuvaus voi tehdä videosta huippuluokan tuotannon, kun taas huonosti toteutettu kuvaus – no jaa – pahimmillaan pilaa koko projektin.

Tässä blogitekstissä käymme läpi videotuotannon tärkeimmät vaiheet, ja annamme vinkkejä onnistuneen videon kuvaamiseen.

 

Videotuotanto muuttaa suunnitelmat todeksi

 

Kamera käy!

Edessä on videon tuotantovaihe, jossa suunnitelmista tehdään totta – esituotantovaiheessa luotu storyboard taltioidaan videoksi ja ääneksi.

Kuvauspäivien laajuus vaihtelee tuotannon mukaan. Laajalla ammattilaistiimillä suuremmissa tuotannoissa kuvauspäivät voivat vaihdella valmisteluineen ja purkuineen muutamasta tunnista ja yhdestä lokaatiosta aina moneen päivään ja useampaan kuvauspaikkaan. Kevyemmissä toteutuksissa ja in-house-tuotannoissa kuvaaminen onnistuu yleensä muutamassa tunnissa.

Varmista hyvissä ajoin, että sinulla on tarvittava kuvauskalusto, ja että myös äänet saadaan laadukkaasti taltioitua.

 

Lähes pääosassa: lokaation merkitys

Vaikka esiintyjä tai haastateltava onkin usein pääroolissa, on myös kuvauspaikalla suuri merkitys tuotannon lopputulokseen. Kuvauspaikka vaikuttaa sekä kuvaan että ääneen, ja nämä asiat huomioimalla voidaan saada taso askelen korkeammalle – ja toisaalta, pahimmillaan ne heittävät kunnon kiviä tuotannon rattaisiin.

Videon lopputulokseen vaikuttaa olennaisesti se, kuvataanko sisällä vai ulkona, sekä millaiset ääni- ja valo-olosuhteet ovat. Kannattaa varmistaa, voiko näihin olosuhteisiin vaikuttaa. Säätä ei voi tilata, mutta ennakkosuunnittelulla voidaan pelastaa paljon.

Suunnitelluilla kuvauspaikoilla kannattaakin käydä etukäteen lokaatiovisiitillä. Siinä kuvaaja, ohjaaja tai suunnittelija käyvät katsomassa paikat teknisen toteutuksen kannalta. Tällä käynnillä arvioidaan muun muassa valokaluston tarve ja ääniympäristö. Vastaava lokaatiovisiitti kannattaa tehdä myös pienemmissä in-house-tuotannoissa. Toimistotiloissakin valo-olosuhteet vaihtelevat paljon vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan.

 

Ei pelkkää puhuvaa päätä

Haastatteluvideoissa, mutta myös kaikissa muissakin videotyypeissä, on huomioitava niin sanottu kuvituskuvan (=B-roll-materiaali) osuus. Kuvituskuva auttaa välittämään tarinan visuaalisesti ja antaa lisää merkitystä ja painoarvoa sille, mitä halutaan sanoa. Samalla se voi toimia eri ottojen yhdistäjänä.

Myös kuvituskuvan suunnittelu on usein tehty osana storyboardia jo ennen kuvauksia, jotta saadaan varmistettua sen sopivuus tarinan teemaan ja viestiin. Kuvituskuva voi myös toimia tarinan rakennuspalikka ja antaa lisätietoa tarinan henkilöistä tai paikoista. Joka tapauksessa, kuvituskuvan käyttöä on harkittava huolellisesti, jotta se tukee tarinan välittämää viestiä ja lisää sen visuaalista vetovoimaa.

 

Kiinnostavatko videotuotannon muutkin vaiheet? Lataa videotuotannon oppaamme:

Myysletter

Pysy mukana viestinnän vinkeissä.

Subscribe

  • Subscribe to Myysletter, our newsletter (in Finnish)
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
figure

Heitä viestiä!

Palaamme 2 päivän sisällä asiaan.

Get in touch

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
person

“Teemme viestintää fiksusti, laadukkaasti ja ketterästi.”