Miten pääset alkuun podcastin tekemisessä

Kerroimme aiemmin, mitä podcastit ovat ja millaisia hyötyjä yrityksesi saa niiden tekemisestä. Tällä kertaa keskitytään siihen, kuinka podcastaamista voi kokeilla itse. Mistä podcastien tekeminen kannattaa aloittaa? Tässä on neljä vinkkiä, joiden avulla saat äänesi eetteriin.

Myy Agency

mic

Kuuntele tämä blogi podcast-versiona alta:

1. Suunnittele podcastisi sisältö

Kuten muutkin sisällöt, podcast lähtee suunnitelmasta. Tuleeko podcast yrityksesi sisäiseen käyttöön vai haetaanko laajempaa yleisöä? Puhutko omaan alaan liittyvistä asioista vai onko sisältö kepeää tajunnanvirtaa jostain muusta aiheesta? Oletko äänessä pelkästään itse vai  karismaattisen juontajakaverin tai vierailevan tähden kanssa?

Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joihin sinun tulisi vastata ennen kuin pääset testaamaan mikkiä.

2. Hanki tarkoituksenmukainen välineistö

Suunnitelma määrittelee välineistön tarpeen. Kokeiluvaiheessa saat tyydyttävää tulosta uusimpien älypuhelimien mikin tai mikrofonilla varustettujen nappikuulokkeiden avulla. Niiden äänenlaatu saattaa riittää myös sisäiseen käyttöön tarkoitetuissa lyhyissä podcasteissa.

Suuri yleisö on kuitenkin vaativaa laadun suhteen. Kunnianhimoisemman kokeilijan onkin syytä investoida ainakin erilliseen mikrofoniin – tai useampaan riippuen siitä, montako puhujaa on äänessä.

Helppo ratkaisu on ostaa USB-porttiin liitettävä mikrofoni. Muun muassa Podcaster-mikillä voit nauhoittaa puhetta suoraan tietokoneesi äänitysohjelmaan. USB-mikkien hinnat lähtevät noin 100 eurosta, etkä välttämättä tarvitse muuta välineistöä sen ja tietokoneen lisäksi.

Meillä Myyssä on käytössämme Zoom H6 -tallennin sekä kaksi Rode NT1-A -mikrofonia jalustoineen, kiinnikkeineen ja popfilttereineen. Tallennin on jo itsessään ihan käypä kannettava studio, mutta erilliset mikit mahdollistavat mukavan ja laadukkaan haastattelun missä vain, eikä läppäriä tarvitse raahata mukana.

3. Editoi äänitiedostosi julkaisukuntoon

Sekä Macille että PC:lle on saatavilla ilmainen Audacity-niminen ohjelma. Sillä hoituu sekä nauhoittaminen että äänitiedostosi peruskäsittely, kuten turhien kohtien leikkaaminen, äänielementtien lisääminen ja äänentasojen säätö. Se on helppo työkalu, jonka käyttöönoton tueksi on lisäksi olemassa videoita verkko pullollaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että hiljainen, kaiuton ja huminaton äänitysympäristö on kaiken a ja o. Ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmatkaan eivät voi silottaa kaikkia ryppyjä, mutta toisaalta sopiva määrä ambienssia voi tuoda podcastiisi elävyyttä. Aiemmin mainittu popfiltterikin auttaa editoinnissa, sillä se estää kovien konsonanttien räjähtelyn ääniraidallasi. Joissain mikrofoneissa, kuten Podcasterissa, sellainen on kuitenkin jo sisäänrakennettuna.

4. Jaa ajatuksesi maailmalle

Kun ensimmäinen podcastisi on valmis, on aika jakaa se muille. Tee siis tunnukset esimerkiksi suosittuun Soundcloudiin tai suomalaiseen Kieku-palveluun ja lataa tuotoksesi verkkoon. Molemmat palvelut ovat ilmaisia, tosin Soundcloud vain tiettyyn bittimäärään asti.

Tallennuspalveluiden kautta saat somekanaviisi ja sivuillesi siistit upotukset, joita klikkaamalla kuulija pääsee heti käsiksi podcastiisi. Niiden jakaminen on mahdollista myös yksityisesti vain linkin saaneille.

Mikäli kuitenkin tavoittelet suurempia yleisömassoja, kannattaa pysyä kuulolla. Tulemme lähiaikoina kertomaan siitä, miten saat houkuteltua lisää korvapareja äänesi ääreen.

Tällä välin olemme valmiina auttamaan sinua podcastisi kanssa, tai vaikka tuottamaan sen – siispä kuulemisiin!

Myysletter

Pysy mukana viestinnän vinkeissä.

Subscribe

  • Subscribe to Myysletter, our newsletter (in Finnish)
figure

Heitä viestiä!

Palaamme 2 päivän sisällä asiaan.

Get in touch

person

“Teemme viestintää fiksusti, laadukkaasti ja ketterästi.”