nokkela-hyotyy-toisen-some-kohusta

Nokkela hyötyy toisen some-kohusta

13.05.2015

Sosiaalisessa mediassa kuohui jälleen eilen, kun panimoyhtiö Sinebrychoff julkaisi Suomen ja Venäjän välistä jääkiekko-ottelua ennakoivan kuvan venäläispelaaja Jegveni Malkinista. Kuvassa Malkinin päälle oli liitetty vaaleanpunainen mekko ja kuvan oheen teksti: ”Tervetuloa tytöt! Kohta nähdään!”

Kuva aiheutti julkaisunsa jälkeen välittömästi kohinaa somessa – osan ollessa hullaantuneita herjasta Venäjän jääkiekkomaajoukkuetta kohtaan toiset kritisoivat kuvan seksistisyyttä. Muuan Sini Korpinen esimerkiksi twiittasi aiheesta kirjoittaen, ettei tyttö ole synonyymi heikolle.

Nyt.fi teki kohusta jutun ja liitti jutun oheen muun muassa Korpisen kriittisen kommentin. Somessa leimahti uudelleen ja Korpinen joutui niin anonyymien kommentoijien kuin omalla nimellään Twitterissä esiintyneiden hampaisiin: erityisesti miespuoliset kommentoijat tarttuivat Korpisen kritiikkiin leimaten hänet ”huumorintajuttomaksi feministi-ilonpilaajaksi”.

Koffilla kuitenkin otettiin Korpisen esiin nostama näkökulma vakavasti ja vain kolme tuntia kuvan julkaisemisen jälkeen se poistettiin. Kuvan poistamisen jälkeen Koff viestitti Twitterissä häpeävänsä huonoa huumoriaan.

Mieti kerran jos toisenkin

Kuumanakin vellovat some-kohut tapaavat unohtua heti seuraavan asian varastaessa huomion ihmisten kaventuneen keskittymiskyvyn valokeilassa. On kuitenkin erittäin suositeltavaa miettiä vielä toisenkin kerran, ennen kuin sisäisessä palaverissa hauskalta tuntunut vitsi laitetaan julkiseen levitykseen.

Some-kohujen välttämisen lisäksi taitava some-vastaava ratsastaa toisten mokauksilla. Koffin kuvakohusta ammensi muun muassa tänä vuonna naisten asemaan työelämässä keskittyvä Dialogi, joka julisti kuvan kera ”Tyttö ei ole haukkumasana”.

Illan paras Twiitti julkaistiin kuitenkin Jääkiekkoliiton ja Leijonajoukkueiden virallisella @Leijonat-twitter-tilillä. Leijonien twiitissä leikiteltiin taidokkaasti niin kuvakohulla kuin suomalaista jääkiekkokansaa kuohuttaneella, eilisen Venäjä-pelin tuomarilinjalla: ”Jääkiekko on sekä miesten että naisten laji. Nettisolvaamisesta 5+20”. Toivottavasti Leijonien pelit ovat jatkossakin yhtä nokkelia kuin heidän Twiittinsä!

– Salla –