natiivimainonta-blogeissa-kolme-vinkkia-mainostajille

Natiivimainonta blogeissa: vinkit mainostajille

Blogit ovat mainosmedia siinä missä mikä tahansa muukin digitaalisen median ilmentymä ja ne voidaan valjastaa mainostajien käyttöön. Digimainonnan muodot staattisista ja liikkuvista bannereista retargetointimahdollisuuksiin ja natiivimainontaan onnistuvatkin myös blogiympäristössä.

Natiivimainonta ei kuitenkaan blogeissa tarkoita samaa kuin muualla digissä. Yleisen määritelmän mukaan natiivimainonta on julkaisualustaan sopivaa ”luonnollista” sisältöä, joka on kuitenkin maksettu mainos. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mainostaja ostaa natiivimainokselleen mainospaikan ja täyttää sen haluamallaan sisällöllä, joka muistuttaa julkaisuympäristön muita sisältöjä.

Blogien natiivimainonta – tutummin blogiyhteistyö tai sisältöyhteistyö – koostuu monesta epävarmuustekijästä, jotka erottavat sen muusta natiivimainonnasta. Ensinäkin bloggaaja päättää omien mieltymystensä ja arvojensa perusteella, mitä brändejä, tuotteita ja palveluita hän haluaa blogissaan tuoda esiin. Mainostaja ei siis välttämättä pääse juuri siihen blogiin, johon on alunperin suunnitellut.

Bloggaaja myös tuottaa ja toimittaa blogisisältönsä aina itse. Mainostaja ei siis voi tehdä (ja harvemmin edes tarkasti etukäteen suunnitella) sisältöä valmiiksi ja olettaa, että se ilmestyy sellaisenaan blogiin. Lisäksi bloggaajalla on täysi vapaus päättää, koska blogiteksti julkaistaan. Mainostaja ei siis voi ostaa mainospaikkaa tietylle ajankohdalle – toki toiveita julkaisuajankohdasta voi esittää.

Tarjoamistaan haasteista huolimatta blogiyhteistyö on edelleen yksi kustannustehokkaimmista tavoista päästä lähelle tiettyjä kohderyhmiä. Blogiyhteistyön avulla mainostajat voivat lähestyä kuluttajia bloggaajien äänellä ja todistetusti myös vaikuttaa ostopäätöksiin tehokkaasti. Miten siis hyödyntää blogiyhteistyön mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla?

1. Kilpailuta

Blogiyhteistyön villit ja vapaat vuodet ovat ohi, jolloin tuotenäytteiden lähettäminen riitti näkyvyyden saavuttamiseen. Nykypäivänä bloggaaminen on bisnestä, eikä ilmaista näkyvyyttä käytännössä enää ole. Mainostajan ei kuitenkaan tarvitse täysin heittäytyä bloggaajien armoille, vaan kilpailuttaminen kannattaa tämänkin mainosmuodon osalta.

2. Kohti pitkäjänteisempää yhteistyötä ja bloggaajasponsorointia

Blogiyhteistyön käynnistäminen on pahimmillaan varsinaista säätöä – varsinkin, jos yhteistyökumppaneita täytyy kartoittaa etukäteen ja yhteistyömuodotkin hakevat oikeita uomiaan. Siksi bloggaajiin ja blogiportaaleihin kannattaa luoda pitkälle tulevaisuuteen luotaavia suhteita. Mitä pitkäjänteisempää yhteistyö on, sen antoisampaa se on kaikille osapuolille.

3. Pyydä apua

Onnistuneessa blogiyhteistyössä avain on brändiin, tuotteeseen tai palveluun sopivien bloggaajien löytäminen. Blogiyhteistyötä aloittaessa tarvitaankin tietoa niin bloggaajakentästä kuin blogosfäärissä vallitsevista kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä. Onnistuneen blogiyhteistyön varmistamiseksi kannattaa avuksi valjastaa blogiviidakossa suunnistamaan auttava toimisto.

Ps. Vaikka blogiyhteistyö saattaakin joidenkin korvaan kuulostaa edulliselta ja nopealta tavalta saavuttaa näkyvyyttä ja lisätä kauppaa, ei blogiyhteistyö sovi kaikille brändeille. Joskus onkin parempi panostaa muualle.

– Salla –