loppu-instagramin-trolleille

Loppu Instagramin trolleille?

22.09.2016

Viime viikon alussa Instagramin toimitusjohtaja ja yksi perustajista, Kevin Systom, esitteli blogikirjoituksessaan sovelluksen uuden päivityksen. Kyseessä on näppärä työkalu, jonka avulla voi suodattaa loukkaavia ja ei-toivottuja kommentteja. Tähän uuteen työkaluun pääsee käsiksi Instagramin asetuksista. Sieltä löytyy kommentit-kohta, mistä voi laittaa ominaisuuden päälle. Listaan voi kirjoittaa erilaisia sanoja, mitä pitää loukkaavana tai asiattomina. Näin kommentit, joissa käytetään näitä sanoja, piilotetaan kuviesi ja videoidesi kommenteista. Jatkossakaan postauksiisi ei voi lähettää kommentteja, jotka sisältävät listaamiasi sanoja. Alla olevassa kuvassa näkyy, mistä suodatin löytyy, ja miltä se näyttää.

Kuva: Instagram

Blogissa Systom kirjoitti, että kun hän oli luomassa tätä yhteisöä, halusi hän sen toivottavan ihmisiä tervetulleeksi jakamaan elämäänsä muille. Instagram onkin kasvanut yli 500 miljoonan käyttäjän yhteisöksi, josta löytyy erilaisia tarinoita ympäri maailmaa. Systom kirjoitti, että tämän kasvun myötä hän haluaa työskennellä ahkerasti, että Instagram pysyykin positiivisena ja turvallisena varsinkin käyttäjien kommenteissa. Hänen mukaansa sovelluksen kauneus on sen jäsenten erilaisuudessa. Internetissä on kuitenkin monia ihmisiä, jotka eivät hyväksy toisten erilaisuutta, joten he voivat kommentoida epäystävällisesti toisten kuviin. Systom haluaakin päivityksellä voimaannuttaa yksilöitä ja edistää kulttuuria, missä jokainen voi tuntea itsensä turvalliseksi ja olla oma itsensä ilman kritiikkiä tai häirintää.

Kommenttien suodattamisen mahdollisuus on ollut jo kuukausia käytössä julkisuuden henkilöillä ja yrityksillä, ja se tuli käyttöön ”tavallisille kuolevaisille” vasta viime viikon maanantaina. Ensimmäiset vihjeet työkalun olemassaolosta tulivat Taylor Swiftin taas yhdestä loppuneesta suhteesta aiheutuneen kohun aikana. Eron jälkeen hänen Instagraminsa kommentit täyttyivät käärme-emojeista, mutta ne alkoivat pian kuitenkin kadota mystisesti kuin tuhka tuuleen. Monet ihmiset alkoivat spekuloimaan, että Instagram auttoi häntä poistamaan ja estämään vihaista spämmiä, millä hänen tilinsä oli täyttynyt.

Julkisuuden henkilöistä muun muassa näyttelijä Lena Dunham on ilmaissut kiitollisuuttaan Instagramille tästä uudesta työkalusta internetissä. Hän jakoi Tracey Eminin Love Me –teoksen kuvan sovelluksessa ja kirjoitti: ”…Sosiaalisen median yhteisöiden pitäisi synnyttää vuoropuhelua, eikä tulla työkaluksi sanalliselle väkivallalle. Olen niin innoissani, että he ovat antaneet meille tämän työkalun, jolla voimme pitää turhan negatiivisuuden pois fiideistämme ja sydämistämme…”. Myös malli Chrissy Teigen on yksi niistä julkisuuden henkilöistä, jotka saivat tämän työkalun käyttöönsä jo kuukausia sitten. Daily Mailin haastattelussa hän kertoo, millaisia tunteita työkalun käyttö hänessä herättää: ”Minusta on itseasiassa hankalaa täyttää tätä filtterijuttua. On kuin terapiaharjoitus kirjoittaa kaikki miksi minua on kutsuttu.”


Kuva: Twitter

Instagram ei ole suinkaan ainoa sosiaalisen median kanava, joka yrittää taklata kiusaamisen ja julmuuden verkossa. Hetki aikaa sitten myös Twitter julkaisi laatusuodattimen, joka vähentää ahdistelua ja trollausta. Lisäksi on olemassa kolmannen osapuolen ratkaisuja, jotka tekevät sosiaalisen median käytöstä miellyttävämpää erilaisilla blokkaus- ja hiljentämismahdollisuuksilla. Verkkoyhteisöt ovat kasvaneet koko ajan isommiksi ja kaikkialla läsnä oleviksi. Suodattimet tuovat mukanaan paljon hyvää, mutta herättävät myös kysymyksen, missä kulkee kultainen keskitie sananvapauden ja digitaalisen maailman turvallisuuden välillä.

Sosiaalisen median kanavat voivat aina keksiä uusia työkaluja trollauksen kitkemiseen, mutta sitä on kovin vaikeaa poistaa pelkästään teknisillä jipoilla. Ihmiset voivat aina keksiä uusia tapoja loukatakseen toisia, joten kommenttien piilottaminen ei poista itse ongelmaa. Internetin kasvottomassa vuorovaikutuksessa on valitettavan helppo loukata toisia.

 

– Tanja –