kun-videobloggaajasta-tuli-media

Kun videobloggaajasta tuli media

YouTube-tähti Soikku julkaisi viime viikolla oman mobiilisovelluksensa. Se kertoo mediamaiseman muutoksesta, jossa jokainen voi olla media.

”Mun työpäivät koostuu siitä, että mä suunnittelen videon, kuvaan sen, editoin ja julkaisen”, Soikku eli Sonja Hämäläinen luettelee yhdellä videoistaan, jossa hän vastaa seuraajiensa useimmiten esittämiin kysymyksiin. Soikku juttelee kameralle luontevasti ja hymyilee paljon. Hän on yksi YouTuben suosituimmista vloggaajista: Soikkuu-kanavalla on yli 180 000 tilaajaa ja noin 24 miljoonaa katselukertaa. Videoiden tekemisen lisäksi työtehtäviin kuuluu tiivis yhteydenpito seuraajiin sosiaalisessa mediassa ja fanitapaamisissa. Soikku tekee myös puhuja- ja juontokeikkoja ja videoyhteistöitä. ”Mä oon tehnyt oikeastaan kaikenlaisia juttuja, mitkä liittyy media-alaan tai siihen, että kuka Soikku on.”

Tähän liittyy myös tuore sovellus. Appi kokoaa yhteen Soikun julkaisemaa sisältöä eri sosiaalisen median kanavista ja lisäksi pelkästään sovellusta varten luotuja julkaisuja. Fanit voivat lisätä ”fanien feediin” myös omia sisältöjään. Sovelluksen punchlinet ”Tutustu minuun!” ja ”Liity yhteisöön!” kertovat olennaisen konseptin koukuttavuudesta: vloggaajan oppii tuntemaan vähitellen paremmin ja hänen kuulumisistaan alkaa oikeasti välittää.

YouTube-tähtien seuraajat ovat enimmäkseen kouluikäisiä, joille he tarjoavat kiehtovan kurkistuksen vähän vanhempien nuorten elämään. Vloggaajat esiintyvät videoilla rentoina ja hauskoina, sellaisina, kuin seuraajatkin ehkä haluaisivat olla. He eivät kuitenkaan jää etäisiksi tähdiksi, päinvastoin. Vloggaajat juttelevat ja vitsailevat arkielämästään kuin ystävälle.

Tutustu minuun!

Videoblogit ovat osa mediamaiseman muutosta, jossa sisältöjen tuottaminen ja julkaiseminen ei ole enää perinteisten mediayhtiöiden yksinoikeus. Portinvartijoiden rooli on muuttunut, käytännössä usein pienentynyt. Sosiaalisessa mediassa rajat sisältöjen tuottajien ja kuluttajien välillä hämärtyvät.

YouTube-videoiden tekemiseen ei tarvita kallista tuotantokalustoa, ja kuka tahansa voi periaatteessa kerätä miljoonayleisön. Videoiden tekemistä enemmän niitä kuitenkin kommentoidaan, jaetaan ja ennen kaikkea katsellaan. YouTube on yhteisö, joka on jo ohittanut television kouluikäisten ykkösmediana.

Mobiilisovellus on yhä pidemmälle viety esimerkki uudesta mediasta: julkaisualusta rakennetaan itse, ja ihminen voi olla itse oma mediansa. Kansainvälisesti omia sovelluksiaan ovat julkaisseet esimerkiksi Kardashianin julkkisperhe ja pioneerihengestään tunnettu muusikko Björk, joka julkaisi vuonna 2011 Biophilia-albuminsa yhteydessä sille oman interaktiivisen sovelluksen. Vloggaajat eroavat kuitenkin Hollywood-tähdistä ja taideprojekteista olennaisesti. Heissä vetoaa aitous ja arkisuus, johon yksityiselämäänsä tarkasti varjelevat tähdet eivät koskaan yllä.

Toisaalta oma sovellus on merkki vloggaajien henkilöbrändin voimasta. Suosituimmat vloggaajat alkavat olla jo riittävän tunnettuja siihen, että he voivat ohittaa sosiaalisen median jättienkin alustat ja viedä yleisön mukanaan omiin kanaviinsa. Yleisö pirstaloituu omien mielenkiinnonkohteidensa ympärille.

Vloggaajilta oppia sisältömarkkinointiin

Ei ehkä näytä kovin vallankumouksellisesta katsoa, kun vloggaaja kertoo lemmikkinsä uusimmista kommelluksista, mutta varhaisnuorille vloggaajat ovat nykypäivän poptähtiä ja tärkeimpiä mielipidejohtajia. He tuntevat nuorison maailman. Siksi vlogeista voi kehittyä blogien kaltainen merkittävä markkinointikanava myös yrityksille. Toistaiseksi tunnettuja suomalaisia vloggaajia on muutamia kymmeniä, mutta ala kasvaa jatkuvasti. Splay Suomi, Töttöröö Network ja ruotsalainen United Screens ovat kaikki nuoria yrityksiä, jotka rekrytoivat tubettajia verkostoonsa ja neuvottelevat heille markkinointiyhteistyösopimuksia.

Vloggaajat ovat kuitenkin alkaneet tehdä videoita itseilmaisun ja yhteisöön kuulumisen ilosta, joten kaupallistumiseen suhtaudutaan varauksella. Vloggaajilla on valta päättää, millaista markkinointia he haluavat sovelluksiinsa ja millaisia arvoja tukea. Fanit eivät pidä teennäisestä tuotteiden tuputtamisesta – ei kukaan pidä. Vloggaaja on sisällöntuotannossa pelissä koko persoonallaan, joten yhteistyön on sovittava luontevasti hänen tyyliinsä. Sosiaalisen median maailmassa yritysten on uskallettava luottaa nuoriin sisällöntuottajiin: brändi ei mene ravistelusta rikki.

Vloggaajilta voi ottaa sisältömarkkinointiin mallia laajemminkin. Älä keskity itseesi, vaan yleisöön. Mikä heitä kiinnostaa, mietityttää, naurattaa, liikuttaa? Rakenna oma media, jossa on juuri omaa yleisöä puhuttelevaa sisältöä. Uskalla kokeilla riehakkaitakin ideoita. Ihmisiin vetoaa ihmisyys, ei täydellisyys.

– Oona –